Verslag netwerkbijeenkomst 3 mei 2017 met David van Bodegom

Door: Jan Baars

Netwerkbijeenkomst C4Living: Gezond ouder worden in de praktijk.

De bijeenkomst werd geopend met de mededeling van Jarcine dat Antoine van der Laan het stokje heeft overgenomen van Robin van Rossum als penningmeester/secretaris van Care4Living. Begin dit jaar is hij hiermee al gestart en inmiddels is de bijbehorende papierwinkel ook afgewerkt.

Hierna werd de gastspreker van de avond geïntroduceerd.

De presentatie van verouderingswetenschapper Dr. David van Bodegom kunnen we als zeer bijzonder en geslaagd beschouwen. Dr. David van Bodegom is opgeleid als arts en historicus en werkt als verouderingswetenschapper bij Leyden Academy. Tevens is hij universitair docent bij de afdeling ouderengeneeskunde van het LUMC en begeleidt hij verschillende promovendi op het gebied van gezond verouderen, levensverwachting, kosten van ouderenzorg, en invloed van werken op geluk en gezondheid. Tevens is hij co-auteur van het boek “oud worden in de praktijk”

David begon zijn met verhaal met het vergelijken van een foto van een 68 jarige patiënt met die van een 88 jarige heer van het platteland van Ghana. Als wetenschapper kijk je niet naar 2 personen maar gelijk naar een grotere populatie zodat een duidelijker en betrouwbaarder vergelijk getrokken kan worden.

Waarom hebben wij in Europa en Amerika een hogere BMI, meer mensen met diabetes, overgewicht, hart en vaatziekten etc. ten opzichte van de mens van het platteland in Ghana.

Het eten en bewegen zijn in basis de grote verschillen. De mens op het platteland van Ghana blijft veel dichter bij de natuur, dat wat in onze genen zit. Eten om te leven en bewegen om aan voedsel te komen. De mens in Ghana blijft dit zijn hele leven doen. En wat doen wij?

 

Onze natuurlijke genen zorgen ervoor dat we na het sporten, de behoefte hebben dat wat we verbrand hebben direct weer aan te willen vullen. Daarnaast hebben we ook nog zoetreceptoren op onze toch zitten. Dus wanneer we iets zoets eten gaan er direct allerlei neurologische processen van start, die het ons uiteindelijk alleen maar lastiger maken om maat te kunnen houden. Dus ga er maar aan staan.

Beide mechanismes zijn niet nieuw blijkt uit meerdere studies. Dus met een streng dieet en een discipline van ijzer gaan we dit soort aanvallen te lijf.

Maar onze spreker liet ons een andere kant zien. Het effect van de omgeving op ons eet en beweegpatroon is eigenlijk de boosdoener. Overal is lekkers voorradig, voor de lekkerste dingen hoeven we niet eens te bukken. De inrichting van de omgeving zorgt er ook voor dat bewegen niet als vanzelf gestimuleerd wordt.
Maar als deze omgeving ons allemaal dingen laat doen die niet goed voor ons zijn kunnen we dit ook omdraaien. Kunnen we het gezond eten en bewegen ook beïnvloeden door de omgeving te veranderen? Het antwoord is ja. Je kunt zelfs het maken van sociale contacten eenvoudiger maken door de omgeving anders in te richten.

Met name die omgeving is voor ons natuurlijk koren op de molen. Voorstel is dan ook om met dit onderwerp verder aan de slag te gaan in een volgende sessie. Dit wordt een denktank sessie in samenwerking met jongeren. Conform de jaar agenda zal deze sessie op woensdag 15 november plaatsvinden. 


En hiermee sloten we een boeiende en pakkende bijeenkomst af. Er werd nog lang nagepraat onder het genot van een drankje.

Een quote van een deelnemer: “Het gebeurt me maar zelden dat ik een dag later een presentatie nog zit na te kauwen. Dat gebeurde nu wel".

 

Voor de bijeenkomst van 20 september zijn we nog op zoek naar een Best Practice om te bezoeken. Wens is deze keer om een uniek voorbeeld te kunnen bezoeken in de gehandicaptenzorg of de GGZ. Dus wanneer je een idee hebt laat het ons dan even weten via info@care4living.eu. Dan zorgen wij dat dit bij de juiste mensen terecht komt.

Wij kijken terug op een geslaagde avond.