Netwerkbijeenkomst 13-11-2019

Door: Jan Baars

Netwerkbijeenkomst 13-11-2019                                Woonvormen

 

 

 Uitstellen van zorgvraag om personeelstekorten terug te dringen

Vanavond zijn we in Studio Idee, een ontmoetingsplek voor inwoners van de regio, inclusief de bewoners van ‘t Nieuwe Kampje in Loenen aan de Vecht. Locatiemanager Marissa van Rossum van Habion vertelt dat door  het scheiden van wonen en zorg het voortbestaan van ’t Kampje onder druk stond. Samen met Zorggroep de Vechtstreek de Gemeente en de Loenense bevolking heeft Habion een proces in gang gezet om een leefgemeenschap te creëren. Dit heeft geleid tot een verbouwing waarbij de openbare bibliotheek, kapsalon en fysiotherapiepraktijk en Welzijn Stichtse Vecht in het gebouw zijn gehuisvest. Dit alles brengt de gewenste reuring en integratie met de buitenwereld met zich mee. Deze aanpak past Habion inmiddels toe bij 3 locaties. Marissa ondersteunt dit proces met raad en daad en zet bewoners zelf aan de gang.

Danielle Harkes, voormalig manager van Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg schetst de problematiek van de dubbele vergrijzing in combinatie met het afnemende aantal mantelzorgers. Wie zorgt er straks voor de oudere medemens? Nederland heeft al geen mantelzorgcultuur, dus moeten we naar andere woonvormen kijken om de zorgvraag zolang mogelijk uit te stellen. Er komt meer belangstelling voor gemeenschappelijk wonen in het gedaan te krijgen en ook jongeren blijken het best leuk te vinden om met ouderen te wonen. Er wordt flink gediscussieerd over hoe woonvormen bij kunnen dragen de crisis die op ons afkomt te beteugelen.

Bij de afsluiting krijgt iedereen van netwerklid Roelie Loonstra het door bouwonderneming Jurriens gesponsorde boek ‘’Bouwstenen voor de toekomst, 15 jaar werken aan samenhang in wonen, welzijn en zorg’’ dat Danielle met Yvonne Witters heeft geschreven.

Wat doet Care4living?

Care4Living organiseert voor en door haar leden ca 5 netwerkbijeenkomsten per jaar met het doel om kennis te delen en te netwerken met betrokken professionals. De (aspirant)leden komen vanuit verschillende invalshoeken met de zorgbranche in aanraking. De netwerkbijeenkomsten van C4L worden iedere keer op een nadere locatie gehouden. Sprekers worden uitgenodigd om een actueel onderwerp aan haar leden te presenteren. Ook wordt ieder jaar 2 keer een excursie georganiseerd naar interessante zorg- en/of vastgoed projecten. Trends, beleid en ontwikkelingen in de zorg komen in de netwerkbijeenkomsten ruimschoots aan bod.

Opbouw van de C4L bijeenkomsten

De netwerkbijeenkomsten van C4L worden in de avond gehouden van 18.00 uur tot ca 21.30. Gedurende het programma bestaat ruimschoots de gelegenheid om te netwerken tijdens het ’’informele gedeelte’’ van het avondprogramma: aan het begin van de avond worden de leden ontvangen met koffie, luxe broodjes en een kop soep. Terwijl aan het eind van de avond ruimte is voor een gezellige borrel en napraten. Het formele programma bestaat uit een introductie door de bestuursleden: behandeling agenda C4L, introductie (gast)sprekers en het onderwerp van de avond. Het accent van de avond bestaat uit een interactief programma m.b.t. een onderwerp.

Heeft u interesse in Care4Living neem dan contact met ons op: info@care4living.eu