Impressie Netwerkbijeenkomst 7 juni 2023

Door: Fenna Lunter

TZA Achterhoek: Zorgtechnologie moet meer ‘normaal’ worden

We zijn deze keer in Ulft op het DRU-park waar de Twentse Zorg Academie (TZA Achterhoek) gevestigd is in het Civon gebouw. Directeur Ruud Kampshoff en Hilde Jansen, coördinator van de Living Labs, ontvangen ons in de voormalige smederij- en fabriekshal. Deze netwerkbijeenkomst is geïnitieerd en mede georganiseerd door Harold Hinfelaar van Lucide. Ruud leidt ons rond met als indrukwekkend hoogtepunt de ruimte met een tiental 3-d printers in bedrijf om de werkstukken van de studenten te vervaardigen; alles in het teken van zorgtechnologie. Zo maken we kennis met de eerste van de drie kernactiviteiten van TZA: onderwijs.

Daarna volgt het inhoudelijke verhaal over de TZA. Zij is ontstaan vanuit de behoefte aan kennis over de mogelijkheden van zorgtechnologie. Het doel van de TZA is om binnen de regio’s waar ze actief is een zichtbare, centrale positie in te nemen als het gaat om de inzet van zorgtechnologie en hulpmiddelen in relatie tot de dagelijkse (onderwijs) praktijk van studenten en zorgprofessionals. Technologie wordt een integraal onderdeel van werkprocessen.

De tweede kernactiviteit, onderzoek, wordt toegelicht aan de hand van de Weten Wat Werkt methodiek. Nieuwe producten worden uitgeprobeerd volgens een vaststaande methode waar zowel zorgontvangers als zorgmedewerkers in betrokken worden gedurende een bepaalde periode. De producten die hier positief uit komen worden beschreven in een uitgebreide factsheet die wordt gedeeld met alle aangesloten organisatie. We zijn erg enthousiast over de activiteiten van TZA en juichen een landelijke ontwikkeling toe waar meer kennis wordt gedeeld. Inmiddels zijn er ruim tien bewezen zorgtechnologieën variërend van medicijndispensers, beeldtechnologie wondzorg tot slim incontinentiemateriaal.  

Na de koffiepauze mogen we zelf uitproberen hoe verschillende producten werken in de Living Labs, de derde kernactiviteit. Een woonkamer en slaapkamer zijn uitgerust met een keur aan technologie van verschillende leveranciers. Zorginstellingen die lid zijn kunnen producten via de probeerservice lenen. In het interactieve onderdeel wordt aan de hand van een stelling besproken dat zorgtechnologie voor zorgverleners en in meerdere mate ook voor de mantelzorgers onontbeerlijk is om het beleid thuis wonen zo lang als het kan mogelijk te maken.

Na de afsluiting werden de gesprekken informeel voortgezet onder het genot van een drankje.